Asal Usul Solat 5 Waktu ☼


salam jumaat buat semua sahabat ifah yang dikasihi. in sha Allah, sempena hari jumaat yang penuh barakah nih, ifah nak share sedikit info yang ifah jumpa tentang asal usul solat 5 waktu yang kita kerjakan sehari semalam. semoga info ni memberi sedikit sebanyak manfaat tok korang semua yerr. ingat !! SOLAT ITU TIANG AGAMA. Solat juga merupakan amalan pertama yang akan dihisap oleh Allah Azza Wa Jalla pabila kita bangkit dipadang mahsyar nanti . jom sama-2 kita tengok+baca apa yang cuba ifah kongsikan kepada korang semua SUBUH :
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

# Rakaat pertama :- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
# Rakaat kedua :- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR :
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s., iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.

# Rakaat pertama :- Bersyukur bagi penebusan.
# Rakaat kedua :- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
# Rakaat ketiga :- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah.
# Rakaat keempat :- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR :
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu:

# Rakaat pertama :- Kelam dengan kesalahan.
# Rakaat kedua :- Kelam dengan air laut.
# Rakaat ketiga :- Kelam dengan malam.
# Rakaat keempat :- Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB :
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:

# Rakaat pertama :- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
# Rakaat kedua :- Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
# Rakaat ketiga :- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK :
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

# Rakaat pertama :- Dukacita terhadap isterinya.
# Rakaat kedua :- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
# Rakaat ketiga :- Dukacita terhadap Firaun.
# Rakaat keempat :- Dukacita terhadap anak Firaun..
4 comments :

Cikgu Kacamata said...

Perkongsian yg amat berguna. Terima kasih atas perkongsian ini :)

Nur Aqilah said...

alhamdulillah, dpt ilmu baru. tak pernah tahu pun psl asal usul solat ni. tq. :)

Atiqah hurairah said...

sangat bermanfaat,,~
syukran ya ukhti.. :3

sha (chirp chirp) said...

perkongsian yg bagus. keep up :D