4 GOLONGAN LELAKI AHLI NERAKASubhanallah, Maha Besar Engkau Ya Allah. terkejut pada mulanya bila baca tajuk artikel seperti dalam banner yang ifah tampal kat atas tuh. tu baru baca tajuk, tak baca lagi intipati+huraian artikel tersebut. paling sedih, bila disebut perkataan WANITA sebagai punca kaum adam masuk neraka, nauzubillah ! sedarkah kita, sejak azali lagi terciptanya kita oleh Rabbul Izzat berpasang-pasangan, bermaksud terciptanya hawa bersama adam. rela atau tak, sememangnya kaum adam memainkan peranan penting dalam kehidupan kita seharian. contoh terdekat yang boleh kita lihat, ayah kita sendiri. tanpa ayah, teramat MUSTAHIL tok kita lahir di dunia ni kan. justeru itu, tataplah balik wajah suci ayah kita. tanya pada diri, apakah sanggup kita menempah tiket neraka buat insan yang dah banyak berkorban buat kita selama ni? TEPUK DADA, TANYA IMAN~ [-_-]

"4 JENIS LELAKI YANG DITARIK OLEH WANITA KE NERAKA"

Pada hari akhirat nanti, ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu..
Siapakah mereka ini? Mereka adalah:

AYAHNYA.
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak² perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak² perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia saja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

SUAMINYA.
Apabila sang suami tidak memperdulikan tindakan isterinya. Bergaul bebas memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti solat tidak pernah ditinggalkan, puasa tidak tinggal maka dia akan turut ditarik oleh isterinya.

ABANGNYA.
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggung jawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang²nya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya saja dan adik perempuannya dibiar melenceng dari ajaran ISLAM, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

ANAK LELAKINYA.
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, bila ibu membuat kemungkaran pengumpat, ghibah, menggunj­ing dan sebagainya maka anak itu akan ditanya dan di pertangung jawabkan di akhirat kelak. Nantikan tarikan ibunya ke neraka.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan saja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat, maka kaum lelaki yang bergelar ayah atau suami, abang atau anak harus memainkan peranan mereka.


Allah SWT Berfirman:

"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia, jin dan batu²...!!!"

Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. Allah swt nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA, semua kaum muslim dijamin masuk syurga (sesiapa yang mengucap kalimah tauhid) dengan itu janganlah kita membuang atau tidak mengindahkan janji dan peluang yang Allah swt berikan pada kita.


2 comments :

sha (chirp chirp) said...

subhanallah. semoga kita bukan salah seorang yg menarik insan2 ini ke neraka. insyaALLAH. amin

azman said...

inilah nasib lelaki.. penuh dgn tanggungjawab