PRO dan KONTRA

haii ! i'm back with new entry ! :D based on tajuk kat atas tuh, Pro dan Kontra apa yang cuba ifah sampaikan yerr?? haaa ! in sha Allah entri kali nih merupakan sambungan bagi entri ifah yang sebelum ni UiTM vs USIM, review KLIK SINI. so, here ifah nak kongsikan Pro dan Kontra kedua-dua Universiti yang ifah sempat listkan. jom terjah ! :)

PRO
  • Universiti pilihan utama
  • Pilihan famili
  • Suasana yang lebih islamik
  • Boleh belajar Bahasa Syurga, bahasa arab
  • Peluang tok jadi Pendakwah, Ustazah lebih cerah

KONTRA
  • Yuran membelajaran agak tinggi
  • Belum tentu dapat tukar kos
  • Pengajian selama 4 tahun
  • Kos yang dapat, agak tough  *kalau xdapat tukar kos
  • Sedikit ketinggalan dalam stadi dan aktiviti lain


PRO
  • Yuran rendah
  • Kos yang skop kerjaya yang luas - in sha Allah
  • Lecturer mostly sporting
  • UiTM akan lebihkan student sendiri untuk pilih sebagai pekerja
  • Pengajian selama 3 1/2 tahun
  • Dah melibatkan diri dalam usrah, aktiviti U

KONTRA
  • Maybe more sosial compared tu USIM
  • Universiti low standard? *yang ni xkesah sgt 

alhamdulillah, setakat nih tu jer list Pro dan Kontra kedua-dua U yang sempat ifah listkan. kalau ada yang lain, in sha Allah akan diupdate kemudian. kalau korang ada pendapat lain or nak kongsi pengalaman, dipersilakan yerr. wassalam :)

4 comments :

Elma said...

Belajar dekat mana2 pun takapa, yg penting course yang kita ambil tu kita minat dan in sha Allah, niat belajar kerana Allah :)

moga dipermudahkan segala urusan ya.

ifah dafila said...

@Elma

yup, btol tu. pape pon hopefully, Allah tnjukkan jalan yg t'baik tok ifah. in sha Allah, aamiin ! :)

tyah fatisyah said...

lebih 'pro' kat uitm ^^
mungkin hati memang dh terpaut kat uitm . hee ^^ . walau m0re s0sial kat uitm , tapi kalau pandai jaga diri . insyaAllah diri terjaga kan . btw dua dua uni nim terbaik dari sdut positifnya :)

# m0ga ALLAH permudahkan pilihan mu sis ;)

ifah dafila said...

@tyah fatisyah eyapp, pntai ukhti teka. mmg hati ifah more to UITM skrg nih :D in sha Allah,moga Allah prmudahkn sglanya tok ifah, aamiin ! ^_^