Syurga Untukmu Adikku :'(

Subhanallah ! Alhamdulillah ! Allahuakhbar ! salam jumaat buat semua :) alhamdulillah terdetiknya inspirasi tok menulis entri kali ni selepas terbaca, terlihat 1 entri yang pernah ifah share buat tatapan korang dulu. masih ingatkan sahabat semua tentang kisah Adikku Bakal Bergelar Bapa Pada Usia 14 TahunKLIK SINI tok review.

Untuk pengetahuan sahabat semua, tanggal 30 Ogos 2013 yang lalu bersamaan hari Jumaat, insan yang ifah coretkan dalam kisah tersebut telah pon kembali menemui Yang Esa sebaik sahaja selesai mengerjakan solat subuh. Allahh, menitis air mata saat mendapat berita tersebut, bagaikan mimpi dia yang masih begitu muda telah pon dijemput ILAHI. tapi alhamdulillah, senyum terukir pabila diberitahu arwah meninggal dengan penuh Husnul Khatimah. Here, ifah kongsikan serba sedikit petikan mesej yang ifah terima mengenai detik-detik terakhir arwah dengan korang yang ifah terima dari sepupunya.
' Nurse cakap dia (arwah) dah cukup puasa 6 hari rabu, dan puasa sunat hari khamis semalam. raya puasa 6 dia adalah hari rehat dia buat selamanya. Dia tak putus-putus berzikir setiap malam, solat tengah malam. adakalanya dengar dia menangis.'

' Dia (arwah) meninggal dalam keadaan baik. kesan penyakit kat muka dia, badan dia hilang serta merta. kata nurse kebiasaan pesakit makin kuat kesan, tapi dia makin tak ada. sungguh Allah dah terima taubat dia. Keinsafan dia'
Subhanallah ! Allahuakhbar ! sungguh Allah itu Maha Penyayang lagi Maha Menerima Taubat. begitu Dia menyayangi hambanya tulus bertaubat. Alhamdulillah ya Rabb, Engkau menjemputnya dalam keadaan yang penuh ketenangan, penuh rahmat dari-MU. tapi satu penyesalan yang amat-amat menghantui ifah sampai detik ini, ifah tak sempat balas mesej terakhir arwah kepada ifah sebelum arwah berangkat balik ke rumahnya di singapura. mesej terakhir arwah masih ifah simpan sampai sekarang. 
' Akak. terasa sangat nak mesej dengan akak. Akak bagi mesej sepatah pun jadilah. tapi A*** cuba bersangka baik, akak demam dan tak larat. Akak, a*** nak sampaikan berita..tapi takpela. Abg bat(kenalan arwah) akan bagitahu nanti. Akak demam kan. Akak makan ubat ya. A*** pun demam jugak. Akak, time akak baca mesej ni, a*** dah terbang ke singapore dengan qila (isteri arwah) dan makcik a***. Akak, sampaikan salam kemaafan zahir batin kat abg boy (sepupu arwah). Akak jangan nangis-nangis lagi. Terima kasih sebab sudi jadi penasihat a***. Terima kasih sudi menyayangi a***. Selamanya a*** dalam hati akak. A*** pergi dulu. Assalamualaikum kak. '
Allahuakhabar ! DEMI ALLAH, ini mesej yang benar arwah hantar kepada ifah, bukan rekaan ifah sendiri. ana uhibbuka fillah sayang. menitis airmata setiap kali baca mesej ni, memory between us never fade away sayang. begitu terkilan diri ini tak sempat balas mesej arwah. memang benar, hari tersebut ifah demam panas sampai terpaksa dikejarkan ke hospital. mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku, yakinkan lah hati ini ya Rabb :'(

Untuk pengetahuan sahabat pembaca juga, arwah juga ibarat dapat menghidu dari awal ajal bakal menjemputnya. beberapa minggu sebelum arwah meninggal, iaitu dalam bulan ramadhan, arwah sempat beritahu ifah dia memilih warna putih sebagai tema baju hari rayanya tok kali ni. rupa-rupanya benar, kain putih menjadi pakaianmu sayang. Allahh ! rindunya ifah kat arwah hanya DIA yang tahu :'( niat hati nak berjumpa dengannya tak kesampaian, in sha Allah doaku moga kita akan berjumpa disana nanti sayang. sempena hari yang penuh barakah ini, ifah minta jasa baik sahabat pembaca semua, sedekahkan al-fatihah buat adik kesayangan ifah ini disana. moga rohnya ditempatkan dikalangan orang beriman, aamiin ! in sha Allah, syurga untukmu adikku sayang :'(

1 comment :

tyah fatisyah said...

ALLAHu .:'| indahnya permegianmu deq .
moga ditempatkan dikalangan golongan yg soleh .
:') Allah menyanyangimu .
Al-fatihah